contrabas solo

Contrabas is qua uitstraling als instrument zeer aanwezig, maar de rol die het instrument speelt in de muziek is op de achtergrond en dienend. De liefde voor de contrabas is als de liefde voor een persoon. Een pauze van een paar dagen niet spelen, voelt bij mij als gemis.

De contrabas is het fundament van een orkest of een ensemble. In elke genre zit een baslijn. De belangrijkste bassist uit de geschiedenis, de Italiaan Giovanni Bottesini (1821-1889), koos onvrijwillig voor het instrument. Maar het verhaal wil dat hij, nadat hij de contrabas eenmaal had bespeeld, nachtenlang doorging en vergat te eten, alleen maar om de klank te horen. Ik wil ook niet alleen de baslijn spelen. Behalve in het orkest en ensembles speel ik ook graag solostukken. De diepe klanken resoneren goed met het publiek. Ik speel graag solo of met een piano waaraan theatrale elementen worden toegevoegd.

Om solo te kunnen spelen moet ik in het hier en nu zijn en om me te kunnen focussen op de klank. Dat zou je een soort van therapeutische meditatie kunnen noemen, waar ik rustig van word.

andere optredens: